Betakaroten

Betakaroten hero

Recension av Betakaroten från Norisma

Betakaroten är ett kosttillskott utgivet av norska Norisma som är ett förstadium till Vitamin A och är det ämnet som gör att morötter blir orangea. Det sägs att man blir snabbare brun, behåller solbrännan längre och hjälper mot solexem samt ger ett extra solskydd om man äter betakaroten. 

Norisma är ett norskt bolag med försäljning av kosttillskott som bland annat står bakom varumärken som Tea Zero, Coffee Zero och Menakur samt erbjuder ett veganskt alternativ till Omega 3 gjort på alger.

Vi har skrivit en recension om Betakaroten med omdöme, tester och betyg för att se om preparatet fungerar eller om det är en bluff.

Recensionen är skriven främst genom tredjepartsinformation grundat på omdömen genom egna tester, tagit del av kundberättelser samt läsa recensioner på trustpilot.

Innehållsförteckning

Vad är Betakaroten?

Betakaroten är ett ämne som finns naturligt i morötter och det är det ämnet som gör att morötter får sin orangea färg. Betakaroten hjälper huden att bli brun snabbare och att man bibehåller sin solbränna under en längre tid efter solsemestern.

Det går att få i sig betakaroten genom att dricka morotsjuice, men då krävs det litervis i intag per dag för att man ska märka någon skillnad. Med kosttillskott av hög kvalitet innehållande betakaroten kan man få i sig tillräckligt med betakaroten för att snabbare bli brun.

Det är inte lätt för alla att bli bruna, speciellt inte de med mindre bra pigment. Då kan betakaroten vara ett alternativ innan solsemestern eller om man vill behålla sin bruna bränna året om efter sommarmånaderna. 

Även de med bra pigment kan med fördel använda betakaroten för att bibehålla sin solbränna längre än vanligt samt att man snabbare blir brun när man solar.

Norisma erbjuder två olika betakarotentillskott i form av Betakaroten Premium och Betakaroten Original. Den stora skillnaden är att Premium innehåller en högre halt av betakaroten än Original.

Betakaroten Premium

Betakaroten Premium innehåller 15 milligram betakaroten per tablett och 30 stycken tabletter per förpackning.

Preparatet passar den som vill ha extra mycket betakaroten för en extra bra solbränna.

Betakaroten premium

Innehåll & ingredienser

Betakaroten Premium innehåller fyra ingredienser per tablett och dagsdos.

Betakaroten Original

Betakaroten Original innehåller 6 milligram betakaroten och totalt 60 tabletter per förpackning. 

Preparatet passar den som vill använda preparatet hela året runt.

Betakaroten original

Innehåll & ingredienser

Betakaroten Original innehåller till skillnad från Premium endast 3 ingredienser och ingen Vitamin C eller Biotin, men däremot Gurkmeja. Dessutom innehåller Original endast 6 milligram betakaroten mot 15 milligram i Premium.

Dosering - Hur använder man Betakaroten Premium och Original?

Man tar 1 tablett Betakaroten premium eller original per dag tillsammans med ett glas vatten i samband med en måltid. Dagsdosen på 1 tablett per dag bör inte överskridas.

Ett bra riktmärke är att börja med kosttillskottet cirka 10 veckor innan man planerar att sola för att uppnå bästa möjliga effekt. För att bibehålla den solbrännan kan man fortsätta att ta en dagsdos med Betakaroten.

Test av Betakaroten

Betakaroten är ett beprövat preparat för att uppnå en jämnare och bättre solbränna i samband med att man solar ute eller på solarium.

Ämnet betakaroten har länge varit omtalat och varit föremål för diskussion om det fungerar eller inte. Men det är ett ämne som finns naturligt i mängder av livsmedel så som papaya, nypon, mango, morötter och sötpotatis.

Om man tar tillskott av betakaroten i högre doser än från enstaka livsmedel skyndar det på pigmenteringsprocessen och lagras i kroppens hudceller som gör att man får en brunare hy när man solar.

Vi har testat betakaroten 10 veckor innan solsemestern och uppnådde mycket goda resultat och det är sannolikt att betakaroten både snabbade på processen samt att solbrännan höll i sig längre efter. Det ska sägas att våra två testpersoner har mycket bra pigment och brukar bli väldigt bruna även utan, men känslan var att det fungerade mycket bra.

Vi har även tagit del av kundberättelser samt letat reda på tredjepartsinformation om betakaroten för att få något som underbygger att det faktiskt fungerar. I recensionerna är den överväldigande majoriteten mycket positiv till preparatet som verkade fungera väl i vårt test och i alla de recensioner om preparatet.

Det finns så klart även negativa recensioner och omdömen om Betakaroten, men det kan vara så att det inte har lika god effekt på alla eftersom man har olika pigment. Det kan också bero på att man inte har tagit det under en tillräckligt lång period innan man exponerar kroppen för sol, det krävs nämligen att man förebygger flera veckor innan.

Studier & forskning

Det finns flera studier på betakaroten och flera olika typer av cancer. Bland annat genomfördes en studie där rökare tog betakaroten samt byggnadsarbetare som arbetat i miljöer med mycket asbests. Studien visade att de hade större risk att utveckla lungcancer. Man bör därför inte ta betakaroten om man röker eller har arbetat med asbestsmaterial. 

Erfarenheter av Betakaroten

Erfarenhetsmässigt är den överväldigande majoriteten mycket positiva till betakaroten. I synnerhet i de kundberättelser som vi har tagit del av så väl i flera recensioner om produkterna. 

Det finns även de som har varit missnöjda och inte upplevt någon större effekt, men det kan bero på att man redan har ett ofördelaktigt pigment eller inte har ätit betakaroten under en tillräckligt lång tid innan man solar.

Före & efter

Vår testperson testade betakaroten i 3 månader innan en solsemester i Spanien för att se om det hade god effekt. Faktum är att personen som testade betakaroten upplevde en mycket god effekt som gav henne en mycket ihållande solbränna månader efter solsemestern. Dessutom tyckte hon att nyansen blev bättre än vanligt samt att hon blev snabbare brun än vad hon brukar bli. 

Resultat

Resultatet efter att ha ätit betakaroten i 3 månader innan solsemestern gav mycket god effekt enligt vår testperson som upplevde preparatet som ett mycket positivt kosttillskott för att bli brun snabbare, säkrare och mer ihållande.

Biverkningar

Det finns inga kända biverkningar från betakaroten om man inte överdoserar preparatet. Om man äter 180 mg eller mer kan det ge lös avföring.

Betakaroten Premium innehåller dock endast 15 mg och om man håller sig till en dagsdos finns det ingen risk att man känner av några biverkningar.

Är Betakaroten farligt?

Man ska vara försiktig med att äta betakaroten om man är alkoholist och dricker alkohol på daglig basis, om man röker regelbundet eller arbetar med asbests. Då ska man inte överskrida en daglig dos på 10 mg av betakaroten.

Betakaroten Solarium

Det är många som undrar ifall betakaroten endast kan användas om man solar utomhus, men det fungerar faktiskt lika bra om man solar på solarium om målet är att snabbare bli brun.

Solbrännan efter att man har ätit betakaroten håller även i sig längre och därför är det synnerligen lämpligt vid solning på solarium.

Köpa Betakaroten på apotek

Betakaroten Original och Premium är två varumärken som saluförs av Norisma och de går inte att köpa på något apotek, hälsokostaffär eller i någon gymrelaterad butik. De säljs exklusivt på deras hemsida. 

Det finns dock andra varumärken som innehåller betakaroten som säljs på apoteket, apotea, apohem, meds, life eller på gymgrossisten, MMsports eller liknande e-handlare.

Kostnad & pris (Betakaroten Original)

Betakaroten Original som innehåller 6 mg betakaroten per tablett och 60 stycken tabletter säljs som prenumeration och kostar 179 kronor för den första leveransen och varje förpackning håller i 2 månader.

Efter två månader får man en ny leverans skickad till sig och då kostar det 358 kronor per månad.

Kostnad & pris (Betakaroten Premium)

Betakaroten Premium innehåller 15 mg betakaroten per tablett och 30 stycken tabletter säljs som prenumeration och kostar 149 kronor för den första leveransen och varje förpackning håller i 1 månader.

Efter 1 månad skickas en ny leverans innehållande 2 stycken paket Betakaroten Premium för 2 månaders förbrukning som kostar 596 kronor.

Liknande preparat

Det finns flera preparat som liknar Premium och Original från andra varumärken som dock är lite annorlunda. Men vi kommer att gå igenom de populäraste och bästa övriga betakarotenpreparaten vid sidan av de ovan nämnda.

Betakaroten - Better you 50 mg

Better you säljer betakaroten innehållande tabletter med 50 mg i förpackningar om 50 kapslar. 

Preparatet är tillverkat i Sverige och har en hög dos av Betakaroten per tablett.

Better you 50 mg

Betakaroten - Better you 100 mg

Better you säljer betakaroten innehållande tabletter med 100 mg i förpackningar om 50 kapslar. 

Preparatet är tillverkat i Sverige och har en hög dos av Betakaroten per tablett.

Better you 100 mg

Betakaroten Healthwell 50 mg

Healthwell erbjuder ett preparat med Betakaroten på 50 mg innehållande 30 kapslar.

Preparatet sägs ge jämn solbränna, vara 100 procent vegetabilisk och hög biotillgänglighet.  Man får mängdrabatt om man köper fler burkar.

Healthwell Betakaroten 50 mg

Betakaroten Healthwell 100 mg

Healthwell erbjuder även ett preparat med betakaroten innehållande 100 mg på 30 kapslar.

Även denna förpackning med extra högt innehåll per tablett på 100 mg ger en jämn solbränna, är 100 procent vegetabilisk och har hög biotillgänglighet.

Healthwell 100 mg

Betakaroten Core 50 mg

Svenskt kosttillskott har ett preparat med betakaroten innehållande 50 mg betakaroten per tablett innehållande 30 kapslar. 

Preparatet innehåller även 76 000 IE, svartpepparextrakt och provitamin A.

Betakaroten 50 mg core

Övriga liknande preparat

Det finns utöver dessa även mängder med andra preparat som innehåller betakaroten, men det ovan nämnda är de mest populära på marknaden vid sidan av Original och Premium. Dessutom finns det ett betakarotenpreparat som heter Gold som också är relativt populärt.

Är Betakaroten en bluff eller funkar det?

Kosttillskott är ofta föremål för skepsis eftersom det många gånger inte är klassat som ett läkemedel. Frågan är då om betakaroten fungerar eller om det är en bluff?

Betakaroten är som tidigare nämnt ett naturligt ämne som bland annat förekommer i stora mängder i morötter. Det är dock svårt att få i sig tillräckligt mycket betakaroten genom att äta morötter, då skulle man behöva äta litervis. 

Ett kosttillskott som är koncentrerat till en större mängd i form av en tablett är mycket lättare att få i sig som därmed ger god effekt.

Det finns flera kundberättelser samt studier som påvisar att betakaroten fungerar och inte är någon bluff. Man blir faktiskt brun snabbare, i en starkare nyans och dessutom blir solbrännan mer ihållande. Det har inte minst våra egna tester påvisat.

Om kunder trots detta inte tror att betakaroten funkar är det sannolikt för att man inte äter en tillräckligt stor mängd under en tillräckligt lång tid eller att man inte har pigment för att bli brun i solen.

Det bästa är dock om användaren själv testar betakaroten för att se om det fungerar eller inte. Då vet du helt säkert om preparatet funkar för dig!

För & Nackdelar

Betakaroten är ett preparat som verkligen fungerar och man blir snabbare brun, får en starkare nyans, brännan håller i sig längre samt att det fungerar som ett extra solskydd. Det är dock viktigt att smörja in sig med solskyddsfaktor trots att man äter betakaroten

Nackdelen med Original och Premium är att det endast säljs som prenumeration, men den går dock att avbryta när som helst. Det ska också användas med försiktighet av både rökare och personer som arbetar i material innehållande asbest, det kan öka risken för cancer.

Sammanfattning, omdöme & betyg

Betakaroten har i tester och studier påvisat ha en god effekt på möjligheten att bli brun både snabbare, säkrare och som håller i sig längre. 

Det är emellertid flera som har varit missnöjda med preparatet men det är oklart varför det inte har fungerat för dem eftersom det tydligt fungerar i både våra egna tester samt i studier och kundberättelser som vi tagit del av.

Om man är osäker på preparatet borde man själv beställa betakaroten och testa ifall det fungerar eller inte. Om det mot förmodan inte skulle göra det är det bara att säga upp abonnemanget eller köpa som engångspreparat.

Vanliga frågor & svar

Blir man brun av betakaroten?

Ja, det mesta tyder på att betakaroten fungerar mycket bra för att bli brun i solen.

Fungerar betakaroten i solarium?

Ja, betakaroten har lika bra effekt i solen som i ett solarium.

Hur säger man upp betakaroten?

Det är enkelt att säga upp sin prenumeration av original eller premium. Det är helt utan bindningstid och bara att avsluta om man inte vill abonnera längre.

Säljs betakaroten i Sverige?

Ja, Betakaroten säljs i Sverige.

Ersätter betakaroten solskyddsfaktor?

Nej, man ska ändå används solskyddsfaktor trots att betakaroten förstärker skyddet mot UV-strålning. 

Rekommenderar ni betakaroten?

Vi rekommenderar betakaroten, det fungerade i våra egna tester samt i kundberättelser och studier som vi har tagit del av. Det bästa är att testa själv om man är nyfiken på om det fungerar.